MANUEL CORONADO

Águilas, Múrcia, 1942

Mallorca, Menorca i Eivissa

1989
Xapa de ferro policromada
300 x 150 cm

Escultures de ferro policromat formades per la superposició de formes geomètriques, que concedeixen a l’obra un predomini de la verticalitat. En el treball del ferro s’hi combina la contundència geomètrica del triangle, que forma la base de cada una de les tres escultures, juntament amb el joc de formes atzaroses, irregulars, amb perfils dentats, punxes i filferros.

L’altre element important de les obres és la combinació de colors vius, blaus, grocs, verds i roses. Del joc d’equilibris entre la diversitat de peces, del treball de les formes i de la viva policromia en resulten obres escultòriques de notable plasticitat, quasi pictòrica, d’evocació surrealista, i de fort sentit lúdic, on alguns senten el ressò del pop art (Brotons, 2000a, 125).

Amb els títols de cada una de les obres, Coronado va voler fer una al·legoria del turisme a les Illes Balears. Inicialment, l’artista manifestà la intenció de completar el conjunt amb la incorporació de les obres representatives de Formentera i Cabrera. Les escultures varen ser adquirides per la UIB el 1991. Anys després, el 2014, foren restaurades pel mateix artista (www.diari.uib.cat).

SABER MÉS

Pintor i escultor, Manuel Coronado estudià a l’Escola d’Arts i Oficis de Palma (1956). El seu aprenentatge continuà i s’enriquí amb els freqüents viatges i estades en diversos països d’Europa, Àfrica i Amèrica, en part, gràcies a les beques obtingudes, com la de la Reial Acadèmia de Belles Arts d’Estocolm (1960) o la de la Fundació Joan March (1972).

En la seva obra es concentra el filtratge del reconeixement dels grans mestres del Renaixement i de l’Escola de Flandes amb les influències dels artistes contemporanis; en especial, en la utilització dels colors vius, tant en l’obra pictòrica com en l’escultòrica, s’hi pot percebre la influència dels pintors suecs contemporanis.

En l’actualitat, Coronado és considerat un artista destacat en l’art abstracte i en el surrealisme. La seva obra ha estat mereixedora de diversos reconeixements, ja des dels inicis de la seva carrera, com són el Premi de Pintura Jove per a Estrangers a Estocolm (1961), el Premi de Dibuix de l’Ateneu a Maó, la Medalla de Pintura del Saló de Tardor de Palma, la Medalla de Belles Arts de San Juan de Puerto Rico i el Premi Ciutat de Palma (1975) (Serra [et alt.], 2006, 9).

manuelcoronado.com

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend