Javier Garló

Palma, 1980

Cristatus XL

2013
Pintura acrílica i tècnica mural
9 x 13 m

Mural commemoratiu dels quaranta anys de la Universitat, celebrats el 2018. L’obra es formalitza a partir de dos motius d’inspiració classicista, un capitell corinti i dos paons, a través dels quals evoca els valors de la institució universitària com a centre de coneixement i de saviesa. Subtilment i amb certa ironia, Garló juga amb les formes dels elements per introduir nous motius que permeten ampliar les referències generals amb les particulars de la UIB.

El capitell és una derivació del corinti, en el qual les fulles d’acant i les volutes es transformen per definir un pensador amb llança, serps entrellaçades i un disc central, com a referència a Ramon Llull i a l’escut de la Universitas Baliarica. A l’àbac, s’hi pot llegir: MCMLXXVIII, a l’esquerra, i MMXVIII SCXL, a la dreta.

Damunt el capitell hi pasturen dos paons que es presenten coronats amb birrets de doctor acadèmic, unificant així els conceptes de bellesa i de saviesa. Les aus, que habiten i transiten lliurement pel campus, estableixen la connexió directa amb la UIB.

SABER MÉS

Javier Garló (Palma, 1980) és un artista visual que ha treballat sobre diferents suports com la tela, el paper, el cartó o el mur. Ha realitzat obres pictòriques amb matèria orgànica, com també ha exercit altres disciplines artístiques, com l’escultura o la instal·lació. Amb uns inicis en el grafit, ha aprofundit en el món de la il·lustració.

Garló ha exposat en emplaçaments com Es Baluard, la Fundació Joan Miró o el Casal Son Tugores d’Alaró, entre d’altres. Ha participat al certamen d’art urbà BetArt (2012, 2013 i 2018) i fou finalista al VIII Certamen d’Arts Plàstiques Dijous Bo d’Inca i al XXXIX Certamen d’Arts Plàstiques i Visuals Vila de Binissalem (2017).

javiergarlo.com

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend