Carles G. O’D

Carles García O’Dowd

Palma, 1988

Pol·linitzadores

2019
Pintura mural

Pintura mural que es troba a l’entrada principal de l’edifici Ramon Llull, que acull la Facultat de Filosofia i Lletres. Cobreix la façana del Centre de Documentació en Cooperació al Desenvolupament (CD2) de la Universitat de les Illes Balears, vinculat a l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS). Es tracta d’una biblioteca especialitzada en matèries com l’economia social, els països empobrits, el desenvolupament sostenible, els moviments migratoris, els conflictes internacionals, la igualtat, etc.

L’artista construí una proposta entorn de la idea de cooperació que s’expressa amb el tema de la pol·linització i l’elecció de l’ametller com a arbre introduït i arrelat en el paisatge illenc. Així, sobre un fons blau s’expandeixen llargues branques d’ametller florides i són pol·linitzades per les abelles; la reiteració de l’acció dona continuïtat a un cicle natural, alhora que enriqueix la flora i la bellesa de l’entorn.

SABER MÉS

El mural és una invitació a reflexionar sobre les influències que exerceix la població forana sobre la comunitat illenca i com, a llarg termini, la migració és un fenomen absolutament enriquidor. Així, doncs, és una metàfora interessant, que es recrea a partir d’un fenomen natural, per explicar la realitat de les Illes, que han conformat la seva identitat a partir de la incidència de la diversitat de persones que s’hi han anat instal·lant al llarg dels anys.

El mural presenta una excel·lent adaptació al marc, i destaca la sensació de serenor en tota la composició, de gran valor estètic i amb influències de l’art floral xinès. També en el mur contigu, corresponent a la biblioteca de la Facultat, es pot observar una altra representació amb la mateixa temàtica.

Carles García O’Dowd és un artista hispanoirlandès amb seu a Nova York i originari de Palma. La seva carrera ha estat modelada per l’activisme social, la contracultura, la música popular i els dibuixos animats. Utilitzant el dibuix i el gravat com a principals formes creatives, l’art de García O’Dowd explora les contradiccions inherents a les societats neoliberals a través d’una cosmogonia pop imaginària.

carlesgod.com

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend