Ben Jakober

Viena, 1930

Urizen

1984
Talla de formigó
400 × 200 × 200 cm

Monòlit de formigó amb arestes bisellades i pintat de pigment gris. En cada una de les quatre cares, s’hi retalla una figura masculina amb els braços aixecats i els peus junts. Jakober la titulà Urizen, nom utilitzat pel poeta, pintor i visionari William Blake (1757-1827) en la seva obra The book of Urizen, establint un joc fonètic entre «your reason» (‘la teva raó’) i «your horizon» (‘el teu horitzó’). Tanmateix, en el context del campus de la Universitat, on s’aixeca l’obra, tal com afirma M. Magdalena Brotons (2000, 122), l’escultura ens suggereix l’home universal de Leonardo da Vinci.

L’obra és fruit de la investigació sobre l’ordre essencial de les coses, la recerca de la màgia dels orígens i el redescobriment de camins en clau antropològica. En aquest sentit, és una reflexió ininterrompuda sobre el passat a partir de les inquietuds del present i enllaça amb la capacitat de Jakober de convertir els seus objectes artístics en absoluts receptacles d’energia i de significats vitals (Sarriegui, 1990, 118).

SABER MÉS

Jakober resideix a Mallorca des de 1968. Autodidacte, comença els seus treballs en escultura la dècada dels vuitanta. Començà amb obres de to surrealista i caràcter lúdic i passà a elaborar obres amb circuits informàtics. Aquestes darreres formaren part el 1989 d’una gran exposició a Nova York. El 1986 començà la seva col·laboració amb Yannik Vu, que s’intensificà a partir de 1993, quan realitzaren l’escultura Il cavallo di Leonardo per a la XLV Biennale di Venezia. El mateix any es constituí la Fundació Yannick i Ben Jakober a Alcúdia.

La primera meitat de la dècada dels noranta va ser també un període de reconeixement artístic; el 1994 obtingué el Premi Especial Pilar Juncosa i Sothebys, atorgat per la Fundació Pilar i Joan Miró, i fou nomenat membre associat de la Royal Society of British Esculptors.

msbb.org/ca/

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend