ANTONIO BENEYTO

Albacete, 1954

Los 7 libros

1988
Oli sobre tela
140 x 100 cm

Pintura monocroma, en blanc i un ventall de grisos de to molt matisat. Iconogràficament ens mostra, de manera literal, set llibres amb la part dura cap a l’espectador. Els llibres resten sobre un fons totalment descontextualitzat. L’obra forma part de la col·lecció Pinturas negras (núm. 13) que exposà a la Galeria Tres d’Oros de Palma el 1989.

Aquesta pintura es pot incloure en la tercera etapa creativa de l’artista, la corresponent al període entre els anys 1985 i 1990, en què va passar de la pintura de figures dadaistes, preocupat per les metamorfosis antropomorfes amb fons molts coloristes, a la d’objectes radicalment negres i grisos. Era un moment en què es trobava sota les impressions rebudes per l’ambient i l’atmosfera de Nova York. Concretament, entre els anys 1988 i 1989, pinta objectes quotidians (culleres, copes, taules…), però alhora inquietants i amb estranys significats, com és el cas dels llibres d’aquesta obra (Romagosa, 1992, s/p).

SABER MÉS

A partir de 1990 s’obrirà una nova etapa, encara vigent, en què torna a entrar en escena el color (Corredor, 2012, 64). La carrera d’Antonio Beneyto va començar a finals de la dècada dels seixanta amb la publicació de la seva primera novel·la, La habitación, al mateix temps que s’estrenava en el món de la pintura. De fet, la novel·la l’ha acompanyat al llarg de tota la trajectòria artística, amb obres com El subordinado, 1966, o Eneri, desdoblándose, 1998. Definit com a artista absolutament polièdric, avantguardista i fidel al postisme, moviment estètic i literari d’avantguarda que, a mitjans dels anys quaranta, proclamà una renovació total de l’art i la literatura i que desenvolupà un paper important en la renovació del microrelat espanyol (Andrés, 2012, 43).

Beneyto ha treballat llenguatges tan diferents com l’escultura, la il·lustració, la perfomance i fins i tot els curtmetratges.

www.antonio-beneyto.com

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend