Juli Ramis

Sóller, 1910 – Palma, 1990

Sense títol

Técnica mixta sobre paper
57 x 71 cm

Paisatge mallorquí neofiguratiu a partir d’una composició geometritzant de caire cubista, articulat per una línia contorn i un ús del blau en diverses tonalitats.

Els punts de llum en groc provoquen subtils transparències i l’expressivitat de la pintura, intensificades possiblement gràcies a les particularitats atorgades per l’aplicació de la tècnica de la cera. Aquesta obra s’ha de situar en l’interval de finals dels anys seixanta fins ben entrats els setanta, tal com demostra la pintura Biniaraix (1976), que reuneix moltes de les característiques formals d’aquesta obra.

Es tracta de quadres amb una gran dotació pel dibuix i una fixació per un color determinat: el blau «En aquests darrers anys ho veig tot blau. Els colors els poso al servei del blau» (Fernández-Brasso, 1975, 37-38).

SABER MÉS

Juli Ramis i Palau és un dels pioners en la pintura abstracta de caire matèric de tot l’Estat espanyol i un dels pintors mallorquins de més fama mundial de la primera meitat del segle XX (Martínez, 1987, 112).

El 1936 exposà a l’Ateneo de Madrid i el 1947 ja havia exposat a la Galerie Calligrammes de París i a les ciutats marroquines de Rabat i Casablanca (Sarriegui, 1990, 220).

El 1984 fou nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma.

Entre d’altres premis, el 1988 obtingué la Medalla del Parlament de les Illes Balears i el 1990 rebé la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, màxima condecoració atorgada a un artista (Serra, 2000, 210).

IMPRIMIR
ENVIAR

Sense títol

1982
Obra gràfica
62 × 44 cm

Obra gràfica caracteritzada per motius lineals i taques de colors. Línies obscures es despleguen des del centre als quatre angles, sempre connectades, però seguint traçats independents. El fons és una superfície neutra en la qual es projecta la vibració de les línies amb pinzellades de colors. La litografia, firmada i numerada, fa part dels 95 exemplars de la sèrie Ballarins (1982), una sèrie excepcional en l’obra de Juli Ramis, ja que l’experimentació amb obra gràfica es produeix, només, cap al final de la seva carrera. I tanmateix, hi excel·leix el seu mestratge.

SABER MÉS

El nom de Juli Ramis resta lligat a les avantguardes del segle XX. Després de la usual fase inicial en la figuració, construí la seva obra en el si del surrealisme, el cubisme i l’abstracció, per acabar en una figuració lírica. Però, per sobre de tot, la crítica el situa com a pioner de la pintura abstracta matèrica a Espanya, amb ressò internacional.

El 1936 exposà a l’Ateneo de Madrid; el 1947 ja havia exposat a la Galerie Calligrammes de París i a les ciutats marroquines de Rabat i Casablanca (Sarriegui, 1990, 220); i el 1951 va ser seleccionat per exposar a la Primera Bienal Hispanoamericana de Arte. A partir de llavors, serà un dels representants assidus en les mostres internacionals de la producció artística espanyola, com per exemple a la XXX Biennal de Venècia (1960), la Biennal d’Alexandria i la de São Paulo (1961). El 1970 instal·là la residència a Mallorca, que ja seria definitiva, després d’haver alternat durant algunes dècades París i Tànger. Les exposicions se succeïren arreu d’Europa i, a la dècada dels vuitanta, participà a ARCO.

Juli Ramis fou un dels pintors mallorquins que aconseguiren un alt nivell de reconeixement internacional en tota la primera meitat del segle XX (Martínez, 1987, 112). Tant és així que, a la dècada dels seixanta, la revista The Times el qualificà  com un dels cent millors pintors del món. També en l’àmbit local es guanyà el reconeixement del món cultural i artístic. El 1980 s’organitza a la Llonja una gran exposició antològica. El 1984 fou nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma. Entre d’altres premis, el 1990 rebé la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, màxima condecoració atorgada a un artista (Serra, 2000, 210). Hi ha obra seva als museus d’art contemporani de Madrid, Lió, París i Mèxic.

IMPRIMIR
ENVIAR
Send this to a friend